Khamis, 15 Julai 2010

Melayu Bukan Migrasi di Malaysia

Akhbar Utusan Malaysia bertarikh 15 Julai 2010 melaporkan satu berita penemuan yang amat menarik dan sepatut berita itu menjadi kebangaan semua rakyat Malaysia, sama ada mereka daripada golongan politik, wartawan mahupun sesiapa sahaja. 

Sayangnya, berita yang sepatutnya diperbesarkan (dijadikan berita utama) kalah dengan berita curi pasir di Selangor kerana berita itu ada unsur kepentingan politik. Persepsi saya menganggapkan pihak editorial akhbar Utusan Melayu lebih mementingkan isu politik daripada ketuanan dan pemartabatan orang Melayu itu sendiri.

Walau bagaimanapun, lebih baik ada berbanding tiada dilaporkan langsung. Saya sertakan petikan penuh berita dalam ruangan Dalam Negara sebagaimana di bawah untuk bacaan dan rujukan masyarakat, khususnya orang Melayu.

 

Kajian pakar UKM sahkan Melayu penduduk asal Malaysia

KUALA LUMPUR 14 Julai - Kajian arkeologi oleh pakar-pakar arkeologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengesahkan bahawa rumpun Melayu merupakan penduduk asal Malaysia sejak lebih 40,000 tahun dahulu.
Hasil kajian itu sekali gus menyangkal teori migrasi yang dikemukakan oleh penyelidik dari Vienna School of Thought, Heine-Geldern pada 1930-an yang mendakwa rumpun Melayu berhijrah ke Malaysia dari Tanah Besar Utara.
"Data arkeologi yang diperolehi di Semenanjung Malaysia dan Sarawak menunjukkan rumpun Melayu adalah penduduk asal bumi Malaysia sejak lebih 40,000 tahun lalu dan bukan berhijrah ke sini dari Tanah Besar Utara.
"Artifak-artifak seperti seramik yang ditemui di lebih 100 kawasan ekskavasi yang dijalankan menunjukkan bahawa ia adalah berbentuk tempatan dan bukan dibawa masuk dari luar," jelas UKM dalam portal beritanya di http://pkukmweb.ukm.my/news.
Hasil kajian itu didedahkan Ketua Penyelidik Arkeologi UKM, Profesor Datuk Dr. Nik Hassan Suhaimi Nik Abdul Rahman (gambar) semasa membentang kertas kerjanya bertajuk '38 Tahun Arkeologi di UKM' pada Seminar Penanda Aras Penyelidikan Arkeologi di Bangi yang berakhir kelmarin.
Antara lokasi yang menjadi tapak kajian adalah Pulau Kalumpang dan Beruas (Perak); Kota Johor Lama, Kota Seluyut, Kota Sayong Pinang dan Muar (Johor); Kota Melaka (Melaka); Kota Lukut (Negeri Sembilan) dan beberapa tapak di Tasik Kenyir, Terengganu.
Nik Hassan Suhaimi yang juga Timbalan Pengarah Akademi Tamadun Melayu (ATMA) berkata, keputusan kajian itu selari dengan penemuan tengkorak manusia di Gua Niah, Sarawak oleh Tom Harrison dan isterinya pada 1958.
Tambah beliau, penyelidikan arkeologi di UKM sejak 1980-an menemui pelbagai data baru tentang asal usul kerajaan Melayu tertua di Malaysia iaitu kerajaan Kedah Tua yang diperolehi dari tapak arkeologi Sungai Mas, Kedah.
"Isu penting dalam zaman kerajaan awal ialah proses Indianisasi. Berdasarkan kajian yang dibuat di UKM, proses Indianisasi itu boleh ditukar kepada proses pembumiputeraan kebudayaan India," katanya seperti yang dilaporkan portal tersebut.

Tiada ulasan: