Jumaat, 9 April 2010

Berkorban Sampai Terkorban

Rakyat Malaysia ada dua golongan saja. Pertama, mereka yang bergelar PDRM. Kedua, mereka yang tinggal dan berjenama Felda. Inilah anak emas Malaysia. Yang lain-lain itu anak tiri saja. Termasuk ayah aku - ahli Umno sampai mati. Tidak pernah dapat rezeki seperti orang PDRM atau Felda. Sebaliknya, tanah sekangkang yang ada pun dirampas. Nasib baik telur ayah tidak pecah.

Ayah telah berkorban demi bangsa dan negara hingga dia terkorban.

Aku kata dua golongan itu saja rakyat Malaysia. Merekalah yang dijaga dibantu. Rezeki melimpah-limpah. Kemudahan mencurah-curah. 

Yang lain terlopong-lopong terkebil-kebil mendapat tahu dua orang itu beroleh rezeki.

Sebulan atau dua bulan sekali, pasti ada-ada saja rezeki mereka dapat. Kalau tak dapat duit, mereka dapat kemudahan tertentu. Dapat elaun, dapat sagu hati, dapat bangunan, dapat pangkat, dapat penyelarasan gaji (bukan kenaikan gaji), dapat durian runtuh. Anda perhatilah. Kalau anda boleh senaraikan, lagi baik. Sudah 4 tahun saya memerhatinya.

Bukan dengki, tetapi terasa sangat disisihkan.

Percayakah tuan, gaji + elaun sarjan sekarang (lepasan SRP/PMR) yang mula berkhidmat sekitar 1980-an, gajinya RM4,000K. Semaklah gaji anda berapa.

Penjawat awam bergraduan yang paling bangsat ialah guru. Kalau anda ingin pinjam wang di bank, lazimnya guru akan diberi keistimewaan sikit sebab gaji guru rendah. Malah, gaji guru bukan graduat lebih tinggi daripada gaji guru bergraduat.

Janganlah pula guru bangun tuntut itu tuntut ini. Berkorbanlah sehingga anda terkorban.

Memang terasa penjawat awam disisihkan oleh ayah sendiri. Sesetengahnya, lebih miskin daripada orang asli. sesetengah orang asli ada 3 buah rumah - Rumah hayak, rumah papan dan rumah batu. Namun, ramai penjawat awam terpaksa menyewa rumah. Nak dapat rumah PPRT tidak layak. Nak beli rumah tak mampu.

Ahhh apapun, berkorbanlah demi bangsa dan negara sehingga anda terkorban!

Tiada ulasan: