Isnin, 7 November 2011

Selamat menunaikan ibadat haji

Hari ini ialah hari kedua aku menyambut hari aidiladha. Aku sambutnya bersama keluarga di Kelantan. Semalam, aku ke Hulu Kusial, rumah kakak ipar. Mereka akikah lembu untuk cucunya. Aku membantu menghiris daging dan membersihkan perut lembu.

Buat masa ini, ibuku, Habsah Yacob, dan adikku, Zarina Ibrahim, berada di Tanah Suci Mekah kerana menunaikan fardu haji. Mereka merupakan antara 28,000 umat Islam Malaysia yang mengerjakan ibadah haji. Ibu dan adikku dijangka pulang pada 15 November 2011 sekitar puku 5 pagi. Aku akan menjemputnya di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Mengerjakan ibadat haji ini adalah kali kedua buat ibuku dan kali pertama buat adikku. Ibu pernah mengerjakan ibadat ini bersama-sama ayah, Ibrahim Mamat, pada tahun 1999.

Kadang-kadang aku berasa malu kepada mereka. Ibu dan ayah tiada pekerjaan tetap. Hanya sekadar menoreh dan menjaja kain, dapat mereka kumpul wang dan menunaikan fardu haji. Aku pula ada pekerjaan dan bergaji tetap, tidak mampu kumpul wang untuk menunaikan fardu haji.

Pada tahun ini, ibu mengajak aku menemaninya dan adik mengerjakan ibadat haji. Juga aku tidak mampu. Selain kewangan, aku tidak mampu meninggalkan keluarga. Anak bongsuku masih kecil dan dalam kategori OKU. Sebilangan wang dibelanjakan untuknya. Aku sendiri tiada persiapan mental untuk ke sana. Mulanya, ibu mendesak juga. Namun, akhirnya ibu memahami keadaan diriku. Syukurlah.

Kepada ibu dan adik, semoga Allah memberkati usahamu dan menerima ibadatmu. Amimmmmmmmmm. Juga kepada umat Islam yang lain.

Tiada ulasan: